- Speelt dit seizoen
- Premierejaar 2021
In het jaar dat exact 400 jaar geleden de gewelddadige kolonisatie van het Molukse eiland Banda plaatsvond - ook wel bekend als ‘het bloedbad van Banda’ - presenteren Hotel Modern en IJsbeerINC. Peter Peper. Hierin wordt de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar.
Deze jeugdtheatervoorstelling voor scholen en theaters is een coproductie van IJsbeerINC. en Hotel Modern.
Jorrit en Yalan willen graag rijsttafel maken, maar weten niet hoe... Wat nu? Plotseling verschijnt Peter Peper, een piraat uit lang vervlogen tijden. Hij neemt Jorrit en Yalan mee op reis door de tijd. Ze varen over woeste oceanen, raken de weg kwijt en spoelen aan op het eiland Banda. Ze klauteren over rotsen van gember en sluipen door een jungle van groenten. Dan ontmoeten ze Saraya, die tot slaaf is gemaakt en moet werken voor de VOC. Samen gaan ze op smokkeltocht naar de plantage van de Kaaskoppen. Zullen zij in staat zijn om de benodigde specerijen te veroveren voor hun recept? En zal het Saraya lukken zich te bevrijden?
In Peter Peper versmelten muziektheater, poppenspel, en live-animatiefilm tot een spannende, grappige en ontroerende vertelling. Zo komt de geschiedenis van Nederland en Indonesië heel dichtbij. Er wordt echt gekookt tijdens de voorstelling en de kinderen mogen proeven.
Peter Peper is de eerste kindervoorstelling die Hotel Modern coproduceert. De voorstelling Ons Wereldrijk (2019), waarin de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië indringend wordt verbeeld, is de thematische pendant voor volwassenen.
Educatie
Peter Peper heeft echt bestaan en het verhaal is gebaseerd op echte historische gebeurtenissen. Daardoor sluit het zien van en praten over de voorstelling aan op zowel creatieve- als geschiedenisleerdoelen. Voor de schoolvoorstellingen ontvangen leerkrachten een uitgebreid educatiepakket, waarmee deze smakelijke voorstelling het startpunt vormt voor het creëren van een groter bewustzijn over het koloniale verleden.
Met behulp van de podcast Expeditie Klaslokaal spelen de kinderen zelf een spannend reisverhaal met muziek en objecten in de klas. Hierin wordt de wereld van Peter Peper voor de kinderen tot leven gewekt met fantasievolle spel- en denkopdrachten voor na afloop van de voorstelling. De kinderen gaan op reis in de klas en alle zintuigen worden geprikkeld. Ook horen ze over de historische achtergrond en krijgen de leerkrachten ondersteuning voor het nagesprek over onderwerpen als kolonisatie, slavernij en vrijheidsstrijd.
Het educatief materiaal is op aanvraag is te verkrijgen bij Theaterbureau Frijns.
Over IJsbeerINC.
Peter Peper is deel twee in het Diner-drieluik van IJsbeerINC. Het eerste deel van dit drieluik was de voorstelling SOEP! (4+) en geheel zal worden afgerond met TOET! (3+). In deze voorstellingen wordt op een speelse en inventieve manier ingegaan op de landen van oorsprong van ons eten. Milan Schleijpen en Marijn Maurits zijn de oprichters van IJsbeerINC., dat maatschappelijke thema’s aan beeldende verhalen, geschiedenis en vormgeving koppelt in (school)voorstellingen voor kinderen. De naam IJsbeer staat symbool voor de wereld die ze willen beschermen. INC. (Incorporate) verwijst naar de samenwerking die de makers voor elke productie opzoeken. Voor Peter Peper klopten ze aan bij Hotel Modern.
-
Recensies & artikelen
-
Speeldata Peter Peper (7+)
- Bekijk al onze speeldata in de agenda
-
Makers
-
Peter Peper is een coproductie van IJsbeerINC. en Hotel Modern
Spel, muziek Jorrit de Vries, Yalan Lips Concept Milan Schleijpen, Marijn Maurits, Yalan Lips Regie, scenario, live animatie Pauline Kalker Licht Edwin van Steenbergen Tekeningen Herman Helle Productie Marijn Maurits Educatie Bregt van Deursen
Peter Peper kan zowel in de theaters als op scholen gespeeld worden. Informatie en boekingen Theaterbureau FrijnsDe voorstelling kwam tot stand op initiatief van IJsbeerINC. en werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Janivo Stichting, Fentener van Vlissingen Fonds, De Kruidenbaron