Kleine dagelijkse bezigheden afgewisseld met grote maatschappelijke thema’s
De begrafenisondernemer heeft een brilletje op de neus en een zwarte hoed op. Hij is klaar om de aanwezigen op zachte toon toe te spreken. Ondertussen zijn twee anderen bezig de ruimte door te nemen en zij kijken bedroefd naar de grond. De stemming is triest. Op zich een terugkerend en herkenbaar ritueel, wat ieder mens in zijn leven mee zal maken. Bij de voorstelling Garnalen Verhalen van Hotel Modern is de protagonist echter geen mens, maar een garnaal.
En zo zien we nog meer dagelijkse taferelen in sneltreinvaart voorbij schieten. Op een vuilnisbelt worden vuilniszakken uitgestort en zit een eenzame garnaal te wachten op een barmhartige medegarnaal die hem een fles drank komt brengen. Dan wordt er razendsnel geswitcht naar een boksarena waar de ene garnaal de andere garnaal de weke hersens inslaat, luid aangemoedigd door een enthousiaste menigte gillende garnalen. Dan een illegale technohouseparty waar de garnalen met schuim op de lippen rond stuiteren en vervolgens volgen we een garnaal die bevalt van een babygarnaaltje. Met een duizelingwekkende snelheid geeft Hotel Modern hun visie op de wereld weer. Kleine dagelijkse bezigheden, zoals het zappen langs het weerbericht, worden afgewisseld met grote maatschappelijke thema’s als oorlog en de bio-industrie.
Met Garnalen Verhalen laat Hotel Modern zich van haar beste kant zien. Het gezelschap heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in een geheel eigen theatervorm, waar verschillende kunstvormen samenkomen. De makers creëren in de theaterzaal verschillende kleine podia waar tientallen minutieus uitgewerkte maquettes staan die het decor vormen voor de aparte mini-scènes. De spelers bewegen zich hier behendig tussendoor en maken van iedere scène een verhaal op zich. Met een kleine vingercamera worden de verhaaltjes letterlijk uitvergroot op het grote scherm achterop het toneel. Hotel Modern combineert de speciale filmtechniek met beeldende kunst, animatie, performance en muziek. Op zeer originele wijze komen de verschillende disciplines samen en wel op zo’n manier dat het als een logisch geheel in elkaar grijpt.
De mens wordt met deze voorstelling geconfronteerd met haar goede en duistere kant, maar ook met haar eigenaardigheden. Bij een trillend garnaaltje wordt een duivelsbezwering uitgevoerd en een grote menigte valt in katzwijm als Koninginnegarnaal Maxima langskomt. Heel treffend ook is de aflevering van Kunst en Kitsch waar we plotseling in belanden. Met een valse bescheidenheid die de gemiddelde bezoeker van dit programma gewoon is, laat een garnaal haar vondst – een mensenlijkje – taxeren door een expert, waarna een luid gekreun opstijgt uit de aanwezigen als de taxateur de waarde bekendmaakt.
De garnalen maken dingen mee die normaal alleen aan ons mensen lijkt voorbehouden. En juist hierdoor weet Garnalen Verhalen te boeien en te ontroeren. Het is een zeer onderhoudende voorstelling, die met intelligentie en humor is omkleed. De hartpatiënt in het ziekenhuis die in leven blijft doordat hij is aangesloten op een apparaat dat wordt aangedreven door een Philips Long Life batterij. Er komen ook maatschappijkritische vraagstukken aan bod. Drie toeristengarnalen die bij een bezoek aan Auschwitz de befaamde welkomstwoorden lezen als ‘Arbeid maakt blij’ – oftewel, een subtiele verwijzing naar een oplossing voor de huidige kredietcrisis. Ook is er een verwijzing naar de bio-industrie. We zien een garnaal die rondscharrelt op een afvalstortplaats en bijna wordt bedolven onder een lading vuilniszakken en knalroze biggetjes. Garnalen Verhalen lijkt op het eerste gezicht luchtig, maar het is een zeer eigenzinnige, komische en doordachte voorstelling. Een absolute must-see.
15-02-2009