Schimmenspel rond de val van een moslimrijk
Schimmenspel rond de val van een moslimrijk Theatergezelschap Hotel Modern heeft met schrijver Abdelkader Benali de voorstelling De Val van Granada gemaakt. In plaats van de maquettes en minicamera’s waarmee ze op grote schermen projecteren, hebben ze nu gekozen voor een spel met schaduwen, zegt Pauline Kalker van Hotel Modern.Hoe is Hotel Modern met Abdelkader Benali in contact gekomen?
„We werden gevraagd animatiefilms te maken voor een geschiedenisprogramma van de NTR over Jan Janszoon die tijdens de tachtigjarige oorlog actief was als zeerover voor de Nederlanden. Na de vrede met Spanje verhuisde hij naar Marokko, waar hij zijn carrière voortzette. Abdelkader presenteerde het programma, en bezocht onze studio waar wij met onze maquettes gefilmd werden.
Is daar het idee voor De Val van Granada geboren?
Ja, Abdelkader vertelde ons over een middeleeuws moslimrijk in Zuid Spanje dat El Andalus heette en wij raakten meteen geïnspireerd. Wij wisten daar weinig van. Hij vertelde dat daar verschillende culturen en religies naast elkaar konden bestaan. De wetenschap bloeide, terwijl in Noord-Europa de bijbel nog steeds leidend was. De tolerantie verdween toen de katholieken in 1492 dit moslimrijk omverwierpen en de macht grepen. Zij verdreven de joden en moslims uit Spanje waarbij veel bloed vergoten werd.
Jullie hebben gekozen voor een andere manier van werken.
„Sowieso zou Abdelkader optreden als verteller van de tekst die hij geschreven heeft, vertellen als kunstvorm is een heel oude traditie. Toen hij zei dat hij het idee had dat hij met de schimmen van zijn voorouders sprak, zette dat ons op het spoor van schaduwspel, ook een heel oude fantasievolle traditie. We werken nu ook voor het eerst met maskers en poppen. Dat gaan we vaker doen.”
Wat is het belang van de voorstelling?
„ Anti-semitisme komt nu weer steeds vaker voor, daar maken we ons zorgen over. Ook de Islamofobie van nu zit ons dwars. Het is pijnlijk en beledigend om te horen over de Islam als een achterlijke cultuur, terwijl ze in die tijd voorlopers waren, en West-Europa hopeloos achterliep. Wij willen laten zien hoe waardevol een culturele samenleving kan zijn, en hoe pijnlijk het is als onverdraagzaamheid wint.”